Εργαστήριο Συστημάτων Υπολογιστών (CSLAB)
Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο ΘεσσαλίαςThe Lab
Το ερευνητικό εργαστήριο δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 (ΦΕΚ τ.Β’,αρ.Φ.4024/21-9-2020) και ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Δεκέμβριο του 2020 μετά την εκλογή Δ/ντή (ΦΕΚ τ.Υ.Ο.Δ.Δ.,αρ.Φ.971/17-11-2020) και την τοποθέτηση μελών σε αυτό από τη Συνέλευση του Τμήματος. Οι ερευνητικές δραστηριότητες του Εργαστηρίου στοχεύουν στην ανάπτυξη και προώθηση της έρευνας στην Επιστήμη των Υπολογιστών, την υποστήριξη και βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης, και ευρύτερα τη μεταφορά τεχνογνωσίας μέσα από την παροχή υπηρεσιών και άλλων δραστηριοτήτων, με απώτερο όφελος την τεχνολογική αλλά και οικονομική ανάπτυξη γενικότερα του Ιδρύματος και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και την προώθηση της τεχνολογικής ανάπτυξης στην τοπική κοινωνία, την περιφέρεια και τη χώρα. Ειδικότερα, το Εργαστήριο δραστηριοποιείται και διεξάγει έρευνα εφαρμόζοντας μεθοδολογίες και τεχνικές σχεδίασης, προγραμματισμού, ανάπτυξης και εφαρμογής υπολογιστικών συστημάτων, τόσο για συγκεκριμένα προβλήματα και εφαρμογές όσο και για τη δημιουργία και προώθηση νέων αρχιτεκτονικών και υπολογιστικών συστημάτων στην επίλυση προβλημάτων σε επιχειρήσεις και στη βιομηχανία.
Ενδεικτικοί τομείς ερευνητικής δραστηριότητας
Σχεδίαση και ανάπτυξη ενσωματωμένων υπολογιστικών συστημάτων (μικροεπεξεργαστές/μικροελεγκτές, FPGAs, SoCs, ειδικά ολοκληρωμένα κυκλώματα ASICs, κ.α.).
Σχεδίαση προηγμένων συστημάτων πραγματικού χρόνου για τον αυτόματο έλεγχο και υποστήριξη βιομηχανικών μηχανοτρονικών συστημάτων.
Ανάπτυξη λογισμικού ελέγχου για συστήματα υπολογιστών και των εφαρμογών τους.
Ανάπτυξη εφαρμογών για την υποβοήθηση της σχεδίασης και ανάλυσης υπολογιστικών συστημάτων, ιδιαίτερα μεγάλης κλίμακας όπως είναι οι περιπτώσεις πλέγματος, και κατανεμημένων παράλληλων συστημάτων.
Quantum Computing Systems
Ανάπτυξη σύνθετων και ευρείας κλίμακας κατανεμημένων συστημάτων από συστοιχίες υπολογιστών υψηλών επιδόσεων (HPC).
Μοντελοποίηση, προσομοίωση και ανάλυση των υπολογιστικών συστημάτων και των εφαρμογών τους.
Ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνικών αξιοπιστίας και διάγνωσης σφαλμάτων υλικού και λογισμικού συστημάτων.
Ανάπτυξη και εφαρμογή βέλτιστων τεχνικών παράλληλης και κατανεμημένης επεξεργασίας σε υπολογιστικά συστήματα σε βιομηχανικές μονάδες παραγωγής.
Παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών της Πληροφορικής όπως τεχνικών προσομοίωσης και διαδραστικών εφαρμογών.
Quantum Computing Group – QGreece
Quantum Computing Group - QGreece
Our goal is to create an open ecosystem for quantum technologies and quantum software and algorithms so that anyone interested can easily be a part of it. The goal of this group is to learn and diffuse quantum computing as well as to participate and contribute to the research on this topic.
Πρόσφατα άρθρα
MDPI Applied Sciences Special Issue “Advancements in Computer Architectures and Real-Time Systems for Robotics and Mechatronics”
MDPI Applied Sciences (www.mdpi.com/journal/applsci/special_issues/G1HH6676GU) Special Issue “Advancements in Computer Architectures and Real-Time Systems for Robotics and Mechatronics” (09/2024-5/2025)
Special Issue “Quantum Computation and Its Applications”
https://www.mdpi.com/journal/electronics/special_issues/1G0HWJ2Q53 Special Issue Editors: Prof. Dr. Ilias K. Savvas, Dr. Apostolos Xenakis Special Issue "Quantum Computation and Its Applications" flyer
Μνημόνιο συνεργασίας του Πανεπιστημιακού Εργαστηρίου Συστημάτων Υπολογιστών CSLab με το Εργαστήριο Κλινικής Φαρμακολογίας του Π.Θ.
Το Εργαστήριο Συστημάτων Υπολογιστών του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Εργαστήριο Κλινικής Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο κοινής ερευνητικής δράσης στον τομέα της ανάπτυξης φαρμάκων με...
Συνεργασίες